Snoeitips

 

Tijdstip

De periode van het snoeien hangt af van de boomsoort en de functie van de snoei. Over het algemeen is snoeien in de late zomer (juli-augustus) de beste keuze, dit omdat dan het afweersysteem van de boom dan het actiefst en is er minder kans op het inrotten van de snoeiwond wordt gemaakt. Bij ABC-bomen (Acer, Betula en Carpinus) die de esdoorn, berk, haagbeuk, de notelaar en druivelaar omvat moet extra opgelet dat de bomen niet in de winter of lente worden gesnoeid want dan gaan ze hevig bloeden en verliezen hierdoor veel energie. Dit komt doordat deze soorten veel worteldruk hebben en sappen naar boven duwen zodat ze vroeg in de lente de nodige voedingstoffen klaar hebben hoog in de kruin.

Tijdens de  herfst en wintermaanden is er enkel nog een passieve afsluiting van de wonde. Het is dus een misvatting dat alle bomen het best in de winter worden gesnoeid. Fruitbomen, buiten diegenen met steenvruchten want die bloeden ook, kunnen in de winter gesnoeid worden (van november tot maart) wel moet eerst het weerbericht gecheckt worden of het de komende dagen niet zal vriezen. Leibomen, zoals esdoorn, kastanje, plataan, linde en olm en knotbomen zoals wilg, eik, es en els kunnen in deze maanden de snoei ook verdragen.

In de lente kan er best niet gesnoeid worden, de sapstroom komt dan op gang. Door snoei zal er veel energie verloren gaan en door de vochtig snoeiwond is er meer kans op infectie.

Twijfel je over wanneer je zou snoeien wacht dan tot het zomer is.

Hoe?

Een plant geneest niet zoals ons, bij beschadiging overgroeien ze de wonde met callus weefsel (soort litteken weefsel)

hoe een boom snoeien, takken op een correcte manier snoeien

De zaagsnedes om een boom te snoeien

zodat er geen ziektes kunnen binnendringen. Dit weefsel groeit uit de takkraag, dus deze dient niet beschadigt te worden tijdens de snoei. Dit kan bereikt worden door in 3 fase te snoeien:

  • Eerst maak je een kleine inkeping onderaan de tak zodat de bast niet uitscheurt.
  • Ten tweede zaag je een verder van de stam de tak volledig door
  • Als laatste kan je nu het stompje afzagen tegen de takkraag zonder deze te beschadigen

Veel voorkomende fouten zijn:

  • Te kort bij de stam afzagen waardoor de takkraag beschadigd is en minder toegroeid
  • Een te groot deel laten staan, hierdoor blijft een stompje dood hout staan waardoor het callusweefsel hier niet over kan groeien
  • Te grote takken afzagen: Takken met een diameter groter als 8cm worden beter niet afgezaagd, dus wees er tijdig bij

Het afzagen van dode takken gaat volgens hetzelfde principe. De takkraag is echter duidelijker te zien. Deze levende kraag mag niet verwijderd of beschadigd worden.

Nabehandeling?

Dit is niet nodig na snoei, het gebruik van balsems op de snoeiwond kan zelfs nadelige effecten hebben. De afgedekte wond zal immers vocht, dat afkomstig is van de stam, ophopen achter de balsem, hierdoor wordt een vochtig milieu gecreëerd. Deze vochtige plek is een ideale broeiplek voor bacteriën en schimmels na de fungicide van de balsem zijn uitgewerkt. Dus laat de natuur zijn werk maar doen en de wond afdichten.

Let wel op als u de snoei uitvoert dat de veiligheid van u en omstaanders niet in gedrang komt.