Aantplant tips

Tijdstip

Heel de winter wanneer de boom geen bladeren meer heeft. Let op, het mag wel niet vriezen. Bij een nieuw aangelegde tuin kan je beter een jaar wachten zodat de bodem zich al gezet heeft

Boomkeuze

De boomkeuze is zeer belangrijk, denk hierbij vooral aan zijn vereiste, functie en grootte en  vorm wanneer hij volwassen is.

Geef een voorkeur aan inheemse soorten, deze zijn aangepast aan het klimaat en aan het bodemleven. Vooral dat laatste is van belang, bodemschimmels (mycorrhiza) kunnen associëren met inheemse soorten. Ze versterken het imuumsysteem van de boom doordat ze in symbiose leven. Schimmels geven namelijk minerale en water af aan de boom en bestrijden pathogene (kwaadaardige) schimmels in ruil voor suikers die de boom geeft.

Boomverzamelaars merken dit doordat exotische bomen vaker infecties krijgen en minder lang vitaal zijn dan in hun oorspronkelijke verspreidingsgebied. Hieronder staan nog wat tips om het bodemleven te optimaliseren. Wij helpen bij Rootz boomverzorging graag mee met uw boomkeuze.

 

Aanplant

De plantput dient groter te zijn dan de kluit zodat de grond rond de wortels kan aangepast worden aan de noden van de boom en ze goed doordringbaar is. Vaak wordt gekozen om de straal van de kluit te verdubbelen om de breedte en diepte van de plantput te bepalen. Spit  de bodem van het gat goed los vooral de wanden van de plantput dienen worden losgemaakt zodat er geen bloempot effect ontstaat en de wortels niet verder dringen dan de plantput.

De plantdiepte is zeer belangrijk, de meest gemaakte fout bij het planten van een boom is dat hij te diep in de grond komt.Vaak is de stam van de boom groenachtig en de wortel rood-bruinig. De overgang hiertussen noemen we de wortelhals. Dit is ook de diepte die de boom in de tuin moet krijgen. Bij twijfel zo hoog mogelijk aanhouden, wortels groeien immers makkelijker naar beneden.

De plantput wordt na aanplant best terug opgevuld met een mengsel van de aarde en verteerd compost. Giet terwijl regelmatig met water en schud lichtjes met de stam zodat de aarde goed tussen de wortels komt. wanneer de plantput weer helemaal vol is mag je deze voorzichtig aanduwen met de voet.

Bij droge gronden kan je een walletje maken aan de boomspiegel zodat er meer water in de wortelzone blijft. Als je de bodem wat natter is kan je de boom iets hoger planten op een bolle bodem zo voorkom je dat de boom met zijn voeten in het water komt te staan. Bij echt vochtige bodems wordt een drainage buis aangelegd zodat er voldoende zuurstof bij de wortels kan komen

Bomen worden vaak in een gazon geplant. Het relatief diep wortelende gras vormt een concurrent voor water en zuurstof voor een jonge boom. Hierdoor zal de de grond minder luchtig zijn waardoor de wortels minder goed groeien. Daarom wordt de boomspiegel rond de boom best vrij gehouden van gras. Op de bodem in deze boomspiegel wordt er best bladafval aangebracht zodat de bodem niet uitdroogt en de nutriënten terug in de bodem komen. Boomschors wordt best vermeden want door de trage afbraak komen organische zuren vrij en vragen meer zuurstof voor de vertering.

 

Steunpalen

Het steunen van een boom is een noodzakelijk kwaad. Een boom zonder paal maakt namelijk een sterkere stam en wortelhals, en ontwikkeld betere wortels. Maar hier heeft een boom weinig aan als hij omwaait. De paal wordt wel best na 1 tot 4 jaar verwijderd als de boom stevig genoeg staat.

Bij een kleinere bomen  volstaat één paal, langs de windzijde van de boom (meestal West-Zuidwest) die bevestigd wordt aan de boom op ongeveer 150 cm hoogte. Bomen die stevig genoeg zijn kunnen op ongeveer 50 cm boven de grond bevestigd worden, dit is beter voor de diktegroei van de stam en de ontwikkeling van wortels. Op plekken met erg veel wind of  bij zwaardere bomen kunnen er drie palen rond de boom geplaatst worden.

Gebruik soepele band van rubber of autogordel en voorkom dat de boom wordt afgeknelt of de bast wordt open geschuurd. Controleer ieder voorjaar of de band de boom genoeg ruimte geeft om te groeien.

 

Bodemschimmels

Een wortel heeft behalve vocht en lucht ook bodemleven nodig. Allerlei schimmels en (micro)organismen die in de grond zitten helpen de wortels enorm bij het uitvoeren van de taken om de boom van water en voeding te voorzien.

Vaak komen de geschikte (micro) organisme zoals bodemschimmels mee met de kluit. Wanneer u een boom met kale wortel aanplant, kunt u de grond enten met de schimmel. Dit kan via een schep grond van rond een oude gezonde aanplant van de soort die je strooit in het plantgat. Dan zal de schimmel zich wel vermeerderen bij de juiste bodemcondities en wanneer de bodem voldoende belucht is. De beuk en berk zijn zeer gevoelig voor het verlies van hun partnerschimmels.

Bij Rootz boomverzorging kunnen we standplaatsverbetering uitvoeren voor bestaande soorten of voor de aanplant van gewenste bomen. Hierbij wordt de focus vooral gelegd bij het optimaliseren van het habitat van de (micro)organisme in de bodem, zodat deze standplaatsverbetering duurzaam is.